Главни мени

  Историјат фолклорне секције датира још из осамдесетих година прошлог века. Секција је  тада сарађивала са Домом омладине и Домом војске а кореографије које су припремане извођене су поводом прослава државних празника  и свечаности у Дому и ван њега. Савремени трендови и промена интересовања ученика привремено су угасили овај облик активности.

           На иницијативу ученика, фолклорна секција је поново активирана пре седам година. Понекад уз помоћ спољних сарадника, али чешће ангажовањемp 0040 самих ученика, у овом периоду припремане су влашке игре, врањанска свита, игре из тимочког краја и циганске игре. Првенствена намена је за наступ на Домијадама на којима је у врло јакој конкуренцији наш најбољи резултат треће место.

          Фолклорна секција сарађује са Културно - просветном заједницом Зајечар, КУД “Mладост”, Омладинским фолклором ”Бор” из Бора и УГ ”Дечја радост”. Сарадња се одвија кроз размену ношњи, а секција је у неколико наврата наступала у хуманитарним приредбама у организацији КУД ”Младост”.

       folklor u lj 014Такође је секција учествовала у реализацији пројекта међурегионалне културне сарадње између нашег региона и Видина који је организвало УГ ”Дечја радост”. Том приликом смо презентовали игру, песму и обичај венчања из Тимочког краја у Видину.

         Последњих година расте интересовање ученика за ову секцију, а намера је да се прошири на формирање ”етнолошког кутка” у оквиру  Дома  који би осмислили сами ученици и опремили га прикупљањем   делова ношњи, старог посуђа, оруђа, накита  и одеће.

         Чланови секције су увек спремни на сарадњу са другим удружењима и организацијама које се баве очувањем наше културне традиције и желели би да у скорије време наступе на неком фестивалу народних игара.

Бројач посета

860878

Календар

No event in the calendar
пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31